miercuri, 4 iulie 2012

Berna capitala Elvetiei ( obiective turistice )

 

 

Nume

Numele orașului Berna fost menționat prima dată la 1 decembrie 1208. Originea numelui nu este însă până astâzi clarificat. Cea mai cunoscută legendă fiind cronica lui Konrad Justinger, unde se menționează că ducele Berchthold V de Zähringen care fi ucis un urs (Bär în germană), ar fi numit orașul "Berna".

Întemeierea orașului

Berchthold al V-lea a întemeiat orașul la sfârșitul secolului al XII-lea, având un plan clar: a așezat orașul pe o peninsulă a râului Aare, ca să fie protejată în mod natural din trei laturi, iar a patra latură era să fie protejată de un zid și un turn de apărare. Astfel, a început clădirea acolo unde râul face o buclă de 180°, în așa numitul "colț de jos", (Nydegg). Protecția ideală i-a permis să se dezvolte rapid și să-si extinda limita înspre vest: până în 1256, turnul de apărare era Zytglogge (turnul cu ceas), succedat de Käfigturm (turnul cu închisoare) până în 1345 și de Christoffelturm (turnul lui Sf. Cristof, amplasat în apropierea locului pe care se găsește actuala gara centrală, dar demolat în 1865) până în 1622. În timpul Războiului de Treizeci de Ani, două protecții adiționale au fost construite: Schanze (șanțul) cel mare și cel mic. Zona protejată astfel a fost destul de mare pentru dezvoltarea orașului până în secolul XIX.
Când Berchtold al V-lea a murit fără moștenitor în 1218, Sfântul Împărat Romano-German Frederic II a decretat ca Berna să fie un oraș imperial liber. Dacă n-ar fi fost cazul, Împăratul ar fi putut prelua conducerea orașului datorită lipsei unui moștenitor. Pe acest act, Berna l-a revalidat în 1273 după ce Imperiul rămăsese fără împărat timp de 23 de ani. Acum, cercetătorii bănuiesc ca actul inițial fusese un fals. În 1353 Berna face un tratat cu tânără confederație elvețiană (al 8-lea membru), în care alianță s-a dovedit a fi un membru foarte puternic. Cu dorința de a-și asigura venituri din tranzituri est-vest, orașul a început să se expande către nord și către sud. În acest scop a cucerit Aargau în 1415 și Vaud în 1536, precum și alte teritorii, devenind astfel cel mai mare oraș-stat din nordul Munților Alpi.
Berna pierde o luptă împotriva francezilor în timpul războaiele napoleoniene, este ocupată la data de 6 martie 1798 și pierde majoritatea teritoriilor cucerite. După plecarea francezilor în 1802, Elveția modernă își ia încet forma actuală și prin constituția din 1848, Berna devine sediul guvernului confederației, de facto capitala Elveției.
Orașul a întreținut întotdeauna relații de bună vecinătate cu Zürich, iar în anul 1353 s-a unit cu Confederația Helvetică. Totodată, Berna a fost influențată de mișcarea Reformei și a adoptat protestantismul. După ce a devenit parte a Elveției, cuceririle teritoriale ale Bernei și-au câștigat suveranitatea, dar orașul a continuat să joace un rol important. Berna a manifestat întotdeauna o oarecare neîncredere în progresul industrial, atitudine care nu s-a schimbat nici în prezent. Caracterul conservator al orașului se manifestă și în grija deosebită acordată dialectului vorbit de locuitori și în ziua de astăzi.

 

 

 Obiective turistice

 

 

Prezentare Palatul Federal al Elvetiei

Palatul Federal al Elvetiei este numele cladirii din Berna, in care Adunarea Federala Elvetiana (Parlamentul Federal) si Consiliul Federal sunt adapostite

Palatul Federal al Elvetiei este numele cladirii din Berna, in care Adunarea Federala Elvetiana (Parlamentul Federal) si Consiliul Federal sunt adapostite.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul Hans Auer si inaugurarea sa a avut loc la 1 aprilie 1902. Costul total, la acea vreme, a fost 7.198 milioane franci elvetieni.

Cele doua camere in care Consiliul National si Consiliul Statelor se intalnesc sunt separate de catre Sala cupolei. Cupola in sine are o inaltime externa de 64 m si o inaltime interioara de 33 m. Mozaicul din centru contine blazonul federal impreuna cu motto-ul latin Unus pro omnibus, omnes pro uno (Unul pentru toti, si toti pentru unul), inconjurat de stemele celor 22 de cantoane care au existat in 1902. Stema din Cantonul Jura, creat in 1979, a fost plasata in afara mozaicului.

Numele tradus in limba germana inseamna "casa federala", in timp ce numele in franceza si italiana, se traduce „palat federal”.







Prezentare Turnul Ceasului - Berna

Turnul Ceasului (situat in centrul Orasului Vechi) este unul dintre simbolurile Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti

Turnul a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului Berna, intre 1218 - 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de Vest, spre Kafigturm, Turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405.

Turnul a fost reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa timp de peste un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.

De atunci a functionat fara oprire, chiar daca unele piese au fost schimbate in timp. Sub ceas, pe parte dinspre rasarit, se gaseste si astazi un alt mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, luna fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica, ce fascineaza si astazi. Turnul a fost renovat si refacut adesea, aspectul actual, puternic influentat de stilul baroc, datand din 1770 - 1771.

Fascinant nu este doar faptul ca acest ceas este functional si astazi, cat faptul ca in afara mecanismelor complicate ceasul mai are ceva deosebit : cateva figurine mecanice. Un cocos, cativa ursi, Chronos cu clepsidra sa si un bufon care danseaza, iar aceste cateva figurine incep sa se miste cu doar patru minute inainte ca ceasul sa anunte noua ora. Turnul poate fi vizitat si puteti urca pana in varful acestuia, de unde privelistea este uluitoare.



Prezentare Muzeul Paul Klee Berna

Zentrum Paul Klee este un muzeu dedicat artistului Paul Klee (18 dec. 1879 – 29 iun. 1940), cu sediul in Berna, Elvetia si proiectat de arhitectul italian Renzo Piano

Paul Klee (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) s-a nascut in Münchenbuchsee, Elvetia si este considerat atat un pictor elvetian cat si un pictor german. Stilul sau extrem de individual a fost influentat de miscarile din arta, care au inclus expresionism, cubism si suprarealismul. El a fost, de asemenea, un student al orientalismului. Klee a fost un pictor innascut care a experimentat si stapanit in cele din urma teoria culorilor, si a scris foarte mult despre asta. Prelegerile sale „Scrieri privind forma si Teoria Designului” (Schriften Form und zur Gestaltungslehre), publicate in limba engleza ca Notitele lui Paul Klee, sunt considerate la fel de importante pentru arta moderna precum „Un Tratat privind Pictura” a lui Leonardo da Vinci a fost pentru Renastere.

Zentrum Paul Klee este un muzeu dedicat artistului Paul Klee (18 dec. 1879 – 29 iun. 1940), cu sediul in Berna, Elvetia si proiectat de arhitectul italian Renzo Piano. Dispune de aproximativ 40 la suta din opera pictoriala a lui Paul Klee.

Livia Klee-Meyer, nora lui Paul Klee, a donat o mostenire de aproape 690 de lucrari orasului si cantonului Berna in vara anului 1997. Lucrari suplimentare si documente donate si imprumutate de catre familie si Paul Klee-Fundatia-si alte 200 imprumuturi din colectii particulare au contribuit la crearea unei colectii vaste de lucrari ale artistului.

Decizia de a construi muzeul in site-ul Schöngrün la periferia estica a orasului a fost luata in 1998, si renumitul arhitect italian Renzo Piano a fost contractat in acelasi an. Un proiect preliminar a fost elaborat in anul 2000. Cladirea a fost finalizata in 2005. Are forma a trei unduiri amestecate in peisaj.





Prezentare Muzeul de Istorie din Berna

Muzeul de Istorie din Berna - Bernisches Historisches Museum- este locul unde puteti petrece zile intregi explorand vaste colectii etnografice, arheologice si istorice

Muzeul de Istorie din Berna - Bernisches Historisches Museum- este locul unde puteti petrece zile intregi explorand vaste colectii etnografice, arheologice si istorice.

La parter se gasesc expozitiile temporare, in timp ce la subsol o colectie tematica: "Dansul Mortii". O adevarata obsesie a artistilor medievali si nu numai, aceasta tema a starnit inca de atuni controverse dar in egala masura a fascinat tocmai prin macabru.

Muzeul are, intre altele, copii ale picturilor din 1516 - 1517 care decorau zidul manastirii dominicane din oras, astazi distruse. Este o insiruire de 24 de imagini pline de viata, care va vor infiora cu siguranta, dar va vor si incanta prin finetea executiei, chiar daca sunt copii realizate in 1649. Aici se gasesc si sculpturile originale aduse de la Munster, pe care le puteti examina in detaliu. In alta parte a vastului subsol al muzeului sunt reproduse interioare ale locuintelor din secolele XVII - XVIII, foarte realist si detaliat.

Urcand spre nivelurile superioare veti gasi mai portretele de epoca infatisand 280 de tarani si mestesugari elvetieni, purtand vestmintele traditionale, realizate la sfarsitul secolului XVIII ca un album etnografic. Mezaninul este dedicat artei islamice, cu o bogata colectie de arme, ceramica si chiar un manechin purtand o uniforma de razboinic din Turkestan.

La primul etaj veti gasi o impresionanta macheta a orasului Berna, asa cum arata acesta in 1800. Veti mai gasi la acest muzeu tapiserii flamande medievale, precum Tapiseria celor o mie de flori, piesa de rezistenta a colectiei. Este ultima dintr-un set de opt tapiserii, realizate in 1466 la Bruxelles si furate de armatele din Berna in timpul razboielor din 1474 - 1474. Alte colectii impresionante sunt cea de monezi si medalii, precum si cea de arme, armuri, blazoane si stindarde.

In afara colectiilor inspirate din viata militara, curatorii au reprodus la etajele superioare mai multe scene din viata cotidiana, reconstruite cu migala si precizie, de la sali de clasa la magazine din diverse perioade, instrumente muzicale, mobilier si multe altele.



Prezentare Muzeul Alpin Elvetian

Muzeul Alpin Elvetian (in germana: Schweizerisches Alpines Museum; franceza: Musée Alpin Suisse) este un muzeu dedicat naturii si culturii Alpilor Elvetieni

Muzeul Alpin Elvetian a fost fondat in 1905 de catre sectiunea Bernese a Clubului Alpin elvetian in Rathaus zum Äusseren Stand pe Zeughausgasse. Muzeul s-a mutat in sediul sau actual pe Helvetiaplatz in 1933. Construit de arhitecti Klauser si Streit in stil Neues Bauen, cladirea este in ton cu cea de vis-a- vis, Kunsthalle Berna, construita in 1918. Muzeul a suferit o renovare si restaurare in perioada 1990-1993.

Incepand cu 1933, muzeul a fost constituit ca o fundatie sustinuta de Clubul Alpin Elvetian, Universitatea din Berna, Swisstopo, Biroul Federal al Mediului si Biroul de Cultura din Cantonul Berna. Bugetul sau anual de aproximativ CHF 1800000 este finantat cu aproximativ 60 la suta din subventiile publice. In 2008, existenta continua a muzeului a fost amenintata de un litigiu intre agentiile federale cu privire la responsabilitatea pentru finantarea sa, pana cand Parlamentul federal a intervenit prin mandatarea cheltuielilor necesare.

Muzeul Alpin Elvetian expune colectii privind geologie, tectonica, glaciologie, meteorologie, flora, fauna, cartografie, agricultura, folclor, asezari, alpinism, turism, sporturi de iarna, punerea in pericol si protectia Alpilor, precum si arte vizuale legate de Alpi. Colectia sa, care este inregistrata ca o proprietate culturala de importanta nationala, contine aproximativ 20.000 de obiecte, 160000 fotografii, 600 de printuri si 180 tablouri ale unor artisti, cum ar fi Ferdinand Hodler, si cea mai mare colectie din lume de harti in relief.

Vizitatorii pot vizita o expozitie permanenta de obiecte selectate etichetate in limba germana, franceza, italiana si engleza, precum si expozitii temporare referitoare la aspecte specifice domeniului de aplicare a muzeului.



Prezentare Groapa Ursilor - Berna

Bärengraben, sau Grota Ursilor, este o atractie turistica bine-cunoscuta, o incinta ce gazduieste ursi situata la marginea de est a orasului vechi din Berna, alaturi de Nydeggbrücke si raul Aare

Bärengraben, sau Groapa Ursilor, este o atractie turistica bine-cunoscuta, o incinta ce gazduieste ursi situata la marginea de est a orasului vechi din Berna, alaturi de Nydeggbrücke si raul Aare.

Ursul este un simbol al orasului si cantonului Berna si este figurat in blazonul acestora.

Prima atestare a existentei ursilor in oras dateaza din 1441. Actualul Bärengraben este al patrulea de acest tip si a fost deschis in 1857. In 1925, o groapa mai mica a fost adaugata pentru a creste puii de urs. Astazi, Bärengraben face parte din gradina zoologica a orasului (Dählhölzli) si este un patrimoniu de importanta nationala.

In prezent, istoricul Bärengraben este gol. Ultimii doi ursi au murit in 2008 si 2009 din cauza varstei inaintate si probleme de sanatate. Ca un inlocuitor, in apropiere este BärenPark (Parcul ursilor), un parc in aer liber situat langa raul Aare si deschis in octombrie 2009.



Prezentare Gradina de trandafiri din Berna

Rosegarten este un parc mare cu o priveliste minunata a orasului vechi si bucla raului Aare. Parcul este casa pentru 220 tipuri diferite de trandafiri, 200 de tipuri de stanjenei si 28 tipuri diferite de rhododendron

Rosengarten este un parc mare cu o priveliste minunata a orasului vechi si bucla raului Aare.

Parcul este casa pentru 220 tipuri diferite de trandafiri, 200 de tipuri de stanjenei si 28 tipuri diferite de rhododendron.

Din 1765 - 1877 gradina de trandafiri a servit ca cimitir pentru orasul de jos. Din 1913 gradina de trandafiri a fost un parc public splendid avand nenumarate specii de flori si un iaz.

Din 1956 - 1962 parcul a fost reproiectat si Rododendroni si azalee, precum si o gradina de iris au fost introduse. Un pavilion si o gradina de lectura ofera oportunitatea pentru relaxare.

Intre aprilie si octombrie gradina inforeste intr-o explozie de culori.

Restaurantul Rosengarten, din incinta parcului, este un loc placut pentru a petrece timpul si ofera o priveliste splendida a podurilor si sirului de case din orasul vechi.




Prezentare Fantana Zahringen - Berna

Zähringerbrunnen (Fantana Zahring) este o fantana pe Kramgasse in Orasul Vechi din Berna, Elvetia. Este o proprietate culturala elvetiana cu semnificatie nationala si este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, sit-ul Orasul Vechi din Berna

Zähringerbrunnen (Fantana Zahring) este o fantana pe Kramgasse in Orasul Vechi din Berna, Elvetia. Este o proprietate culturala elvetiana cu semnificatie nationala si este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, sit-ul Orasul Vechi din Berna.

Zähringerbrunnen a fost probabil construita in 1535, ca un memorial pentru fondatorul Bernei, Berchtold von Zähringer. Statuia reprezinta un urs in armura, cu un alt pui de urs la picioarele lui. Ursul in armura se presupune a reprezenta ursul pe care, potrivit legendei, Berchtold l-a impuscat in peninsula Aare cand era cautarea unui loc pentru a construi un oras. Ursul in armura poarta un scut si un steag, ambele inscriptionate cu leul Zähringen.

Bazinul de sub fantana a purtat data 1542 pâna in 1889 cand a fost inlocuit in totalitate. In acelasi timp, coloana si figura au fost repictate. Bazinul vechi a fost octogonal. Pe o fata a avut inscriptia Protege Nos Domine si pe o alta Soli Deo Gloria. A treia fata a avut data 1542 in cifre romane si a patra a avut o inscriptie care a fost imposibil de citit in secolul al 19-lea. Bazinul curent este o replica exacta a bazinului Pfeiferbrunnen (o fantana aproape de Spitalgasse 21, in Berna, construita in secolul al 16-lea).





Prezentare Casa lui Einstein - Berna

Casa Einstein este situata in centrul orasului vechi, la aproximativ 200 de metri mai jos de Turnul cu Ceas. Imaginile din apartament - casa a lui Einstein, intre 1903 si 1905 - ofera o perspectiva asupra anilor petrecuti de marele fizician aici

Albert Einstein (14 martie 1879 – 18 aprilie 1955), fizician, filozof si autor, este in general considerat ca fiind unul dintre cei mai influenti oameni de stiinta si cel mai cunoscut intelectual din toate timpurile.

Einstein, un german-elvetian laureat al premiului Nobel, este adesea considerat ca fiind parintele fizicii moderne.

In 1977, Societatea Albert Einstein a fost in masura sa inchirieze fostul apartament de la etajul al doilea al Kramgasse 49 unde a locuit Albert Einstein, a restaurat mobilierul original si l-a deschis pentru public ca un tribut adus realizarilor stiintifice ale acestui mare om de stiinta.

Casa Einstein este situata in centrul orasului vechi, la aproximativ 200 de metri mai jos de Turnul cu Ceas.

Imaginile din apartament - casa a lui Einstein, intre 1903 si 1905 - ofera o perspectiva asupra anilor petrecuti de marele fizician aici. Copii ale documentelor si o parte din scrierile sale ofera informatii cu privire la munca sa stiintifica. Aici Einstein a dezvoltat teoria speciala a relativitatii.