duminică, 18 martie 2012

UDMR sprijina criminalii de razboi

UDMR sprijina criminalii de razboi

Personalitati de varf ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania sunt implicate in promovarea cultului criminalului de razboi Wass Albert.

Editura Mentor din Targu Mures, la care Marko Bela detine 45% din actiuni, a editat mai multe lucrari in care sprijina reabilitarea criminalului de razboi Wass Albert. Editura ''Mentor'' s-a batut in instantele maghiare pntru dreptul de a edita operele criminalului de razboi Wass Albert cu editura ungara ''Krater'', "opere" sovine in care romanii sunt caracterizati, printre alte epitete, drept "viermi" si "animale tiganesti". Procesul s-a desfasurat la Curtea Suprema de Justitie din Ungaria, care a dat castig de cauza editurii Mentor. Reprezentantii editurii ungare au invocat faptul ca Mentor nu avea dreptul de a edita si difuza cartile lui Wass Albert, condamnat in Romania ca criminal de razboi. In anul 1998, dupa moartea lui Wass Albert, titularul contractului de editare si difuzare a operei acestuia a devenit Lorand Szasz, cetatean ungar si american. Drepturile de editare si difuzare a operei, detinute de Lorand Szasz, au fost cumparate de editura ungara Krater. Intre timp, asociatia infiintata de copiii lui Wass Albert a recastigat drepturile de difuzare a operelor tatalui lor, lucru dovedit si prin decizia instantelor din SUA, si le-au vandut Editurii Mentor din Targu Mures.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este cel care a inaintat procurorului general al Romaniei in anul 2002 o cerere privind anularea sentintei prin care Wass Albert a fost condamnat in anul 1946 pentru crime de razboi comise in 1940, cand Ardealul a fost ocupat de trupele horthyste. Gyorgy Frunda a cerut ca busturile amintite mai sus sa fie mentinute pe soclu pana cand cererea sa va fi solutionata. (D.E.)