duminică, 25 martie 2012

Sistem de operare Fedora ( Linux )

Fedora este o distribuție Linux bazată pe pachete RPM dezvoltată de comunitatea Proiectul Fedora și sponsorizată de Red Hat. Își propune să includă cele mai noi programe libere și cu sursă deschisă. Intitial s-a numit Fedora Core, dar dupa unirea cu Fedora Extras, o dată cu lansarea versiunii 7, denumirea proiectului a fost schimbată în Fedora.
Fedora Project oferă distribuțiile in mai multe moduri:
  • Pe suport optic DVD/CD - setul de pachete majiore Fedora la momentul livrării
  • Imagini Live - imagini pentru CD sau DVD care pot fi folosite pentru creearea de CD Live sau de Live USB, optional fiind posibilă instalare pe suportul magnetic permanent (hard disk)
  • CD Minimal - suport minimal oferit pentru instalarea prin protocoalele HTTP, FTP sau NFS.
De asemenea Fedora Project pune la dispoziție variante personalizate a distribuției Fedora, sub formă de Fedora "spins". Acestea sunt compilate dintr-un set specific de pachete software si au o configuratie software, care indeplinește cererile specifice unui anumit tip de utilizator.
Pachetele suplimentare pentru Linux Enterprise (EPEL) reprezinta efortul unei comunitati bazată pe voluntariat de la proiectul Fedora, pentru a creea un depozitar cu pachete de inalta calitate, pachete aditionale care sunt complementare cu baza Red Hat Enterprise Linux a proiectului Fedora si compatibile cu distributii adiacente precum CentOS sau Linux Stiintific.
Administratorul pachetelor software este in principal utilitarul yum. Intefețe grafice precum pirut, pup sau puplet, care ofera informații vizuale cu privire la actualizarile disponibile. Adițional, depozitare suplimentare pot fi adăugate in sistem, astfel pachete care nu sunt disponibile in Fedora pot fi instalate.

 Fedora e un sistem de operare rapid, stabil și puternic pentru uz zilnic construit de o comunitate globală de prieteni. Ești liber să-l folosești, să-l studiezi și să-l dai mai departe.