duminică, 18 martie 2012

Sandor Kepiro ( criminal de razboi )

Unul dintre ultimii criminali de război în viaţă, în vârstă de aproape o sută de ani, a fost trimis în judecată. În ciuda vârstei înaintate a incriminatului, acuzatorii, reprezentanţi în instanţă de Efraim Zurof, directorul Centrului Simon-Wiesenthal (SWC - o organizaţie nonguvernamentală internaţională care militează împotriva rasismului şi pentru pedepsirea criminalilor de război nazişti), vor să se facă dreptate în acest caz.

Kepiro sau "cel mai căutat criminal de război"

Ungurul Sandor Kepiro, 97 de ani, unul dintre ultimii criminali nazişti de război încă în viaţă, s-a prezentat ieri, 5 aprilie, în faţa judecătorilor, de la Tribunalului din Budapesta, informează BBC. Kepiro, fost şef de patrulă şi căpitan de poliţie, este acuzat de complicitate la crime de război, el fiind suspectat de uciderea a 36 de oameni la Novi Sad. Aceşti oameni ar fi fost executaţi chiar din ordinul său. De asemenea, el este învinuit că a contribuit la masacrarea a nu mai puţin de 1.200 de civili - sârbi, ţigani şi evrei - în ianuarie 1942, tot la Novi Sad.

Deşi a pledat ca fiind "complet nevinovat", catalogând procesul drept "circ", acuzatul nu a stârnit milă în rândul auditoriului. Mai mult, el s-a prezentat la proces cu o hârtie pe care scria "Ucigaşii unui bătrân de 97 de ani!", şi la care nu a renunţat pe toată durata procesului. În faţa procurorului Zsolt Falvai, fostul căpitan de poliţie a susţinut că a fost de fapt "singura persoană care a refuzat să ordone în timpul operaţiunilor folosirea armelor de foc" şi că a intervenit pentru a salva cinci oameni pe cale de a fi ucişi de un caporal. În replică, SWC-ul l-a numit pe Kepiro "cel mai căutat criminal nazist".



Sandor Kepiro a mai fost condamnat şi în trecut pentru crimele de la Novi Sad, dar a reuşit să se sustragă pedepselor. În 1944, condamnarea sa a fost anulată de către guvernul fascist, iar maghiarul a fugit apoi în Argentina. 52 de ani mai târziu, în 1996, Kepiro s-a întors la Budapesta, unde a ocupat un apartament dintr-un bloc care se învecina cu o sinagogă. În cele din urmă, în 2006, a fost descoperit de către "vânătorii de nazişti" de la Centrul Wiessenthal, care au solicitat judecarea sa pe baza verdictului din 1944. Fostul exilat l-a dat în judecată pe directorul centrului, Efraim Zurof, sub acuzaţia de defăimare, dar Tribunalul din Budapesta a considerat că cel din urmă are dreptul să ceară rejudecarea lui Kepiro. Decamdată, nu s-a datba sentinţa, dar Zurof a declarat că în acest caz "nu poate fi milă, simpatie sau ignorarea faptelor" din trecut.