miercuri, 14 martie 2012

Romani isi cumpara arme

Arma buna trece primejdia rea. Aceasta ar putea fi conceptia romanilor cand vine vorba de siguranta personala. Speriati de avalansa de agresiuni prezentate in mass-media atat barbatii cat si femeile trec din ce in ce mai des pragul magazinelor de arme.

Stiu exact si ce vor, nu vin la intamplare si sunt dispusi sa lase cateva sute bune de lei dar sa plece cu dispozitivul de autoparare la pachet. Pe de alta parte vanatorii nu se uita la bani cand vine vorba sa-si achizitioneze arma preferata.
“isi iau arme ca sa nu intre infractorul peste ei in casa”, ne spune Cristian Rotaru, directorul comercial al magazinelor Hunter Vip. “Sau ca sa epateze”, potrivit reprezentantilor Politiei. Un alt treilea motiv il reprezinta satisfacerea unui hobby precum vanatoarea. Indiferent de motiv, cert este ca vanzarile de arme merg destul de bine in Romania, in ciuda crizei sau, poate, datorita ei. Anul trecut s-au eliberat 10 425 de permise portarma cu doar 25 mai putine decat in 2008. Proportia letale neletale este aproximativ egala. Fiecare permis corespunde cel putin unei arme cumparate.
“Cei mai multi dintre cumparatori, circa 70% sunt barbati. Acestia isi iau pistoale germane si italienesti cu bile de cauciuc pentru ca sunt mai eficiente. si pistoalele cu gaz iritant lacrimogen se cumpara, insa sunt mai putin eficiente, mai ales in incintele inchise”, precizeaza Rotaru. Potrivit acestuia preturile armelor de autoaparare neletale oscileaza intre 1 400 si 2800 de lei.
Pentru o femeie arma cea mai la indemana este spray-ul paralizant, eficace impotriva agresorilor umani si canini. Peste 80% dintre femei pleaca din magazine cu un astfel de dispozitiv. Cele mai vandute sunt spray-urile NATO.
In cazul armelor de vanatoare marea majoritate a clientilor sunt barbati intre 30 si 35 de ani cu venituri medii spre mari, care vor sa se afle in trend si sa se relaxeze la o partida de vanatoare. “Consumatorii stiu de cum intra in magazin ce tip de arma prefera. La aceasta categorie intra vanatorii cu experienta si cei care sunt la prima vanatoare, dar care s-au interesat pe site-uri specializate ce arme de vanatoare sunt mai bune”, spune managerul Hunter Vip. Cele mai vandute marci de arme sunt CZ si ZD, ambele de provenienta ceha. Urmeaza “italiencele” Beretta si Benelli si marcile germane precum Mouser ori Heckler&Koch. Preturile pleaca de la 2000 de lei si pot ajunge si la 10 000 de lei. Unii vanatori prefera sa aibe mai multe arme in functie de vanatul la care se duc. Aceasta nu-i impiedica sa-si cumpere si o arma de autoaparare neletala.
In magazinele de arme se vand si arme de autoaparare letale insa numai pentru angajatii structurilor de stat precum procurori, senatori, deputati ori agenti ai serviciilor secrete. O astfel de arma se poate cumpara, doar pe comanda dintr-un magazin specializat iar pretul ei ajunge si la 6 000 de lei.
Potrivit Politiei Romane in Romania exista 206 000 de arme. Dintre acestea jumatate sunt letale, in mare parte fiind vorba despre arme de vanatoare. Permisele de port arma sunt, insa, de doua ori mai putine. Explicatia Politiei este ca un roman detine, de obicei, doua sau chiar trei arme pe acelasi permis. in aceste statistici nu intra armele detinute de angajatii structurilor de stat care au o evidenta separata.
Mai inainte de cumpararea armei orice cetatean roman trebuie sa aiba un permis de portarma. Pentru aceasta trebuie sa se adreseze Directiei Arme, Munitii, si Substante Explozibile din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.