miercuri, 14 martie 2012

Operaţiunea Bernhard

Operaţiunea Bernhard a fost numele unui plan de secrete a Germaniei de conceput în timpul al doilea război mondial pentru a destabiliza economia Marii Britanii prin inundarea ţară cu Banca Angliei a falsificat £ 5, £ 10, £ 20, £ şi 50 de note.

Plan real a fost regizat de către, şi numit după, SS Major (Sturmbannführer) Bernhard Krüger, care a înfiinţat o echipă de 142 de falsificatori din rândul deţinuţilor de la Sachsenhausen , la tabara de concentrare în primul rând, şi apoi de la alţii, mai ales la Auschwitz . Începând din 1942 , lucrările de gravare a plăcilor de imprimare complexe, în curs de dezvoltare corespunzătoare zdreanţă pe bază de hârtie, cu filigrane corecte, şi de rupere codul pentru a genera numere valabile de serie a fost extrem de dificil, dar de data Sachsenhausen a fost evacuat în aprilie 1945 , imprimarea de presă nu a produs 8,965,080 de bancnote, cu o valoare totală de 134,610,810 RON. Notele sunt considerate printre cele mai perfecte falsurilor produse vreodata, fiind extrem de dificil, deşi nu imposibil, să se distingă de lucru real.

Deşi planul iniţial era de a destabiliza economia Marii Britanii prin cădere de la notele de aeronave, în ipoteza în care în timp ce unii oameni cinstiţi le-ar preda la majoritatea oamenilor ar păstra notele, în practică acest plan nu a fost pus în vigoare. Luftwaffe (germană Air Force), nu au avioane suficiente pentru a oferi de falsuri, şi de faptul că operaţiunea de timp a fost în mâinile de SS de informaţii externe. În schimb, la sfârşitul anului 1943 aproximativ un milion de note pe lună au fost tipărite, iar mulţi au fost transferate de la SS sediul la un hotel lângă fostul Merano, în Trentino-Alto Adige / Südtirol, nordul Italiei , de unde a fost curăţată şi folosit pentru a plati importurile strategice şi să plătească agenţi germani. Acesta a fost raportat că falsificarea de monedă a fost folosit pentru a finanţa de salvare a arestat pe fostul dictator italian Benito Mussolini , în 1943 , dar nu există nicio dovadă care să confirme acest lucru.

Banca Angliei a aflat pentru prima dată a unui complot de la un spion încă din 1939 . Acesta a fost identificat primul existenţa notelor în 1943 , şi a declarat-le "cele mai periculoase vazut-o vreodata." Grefieri înregistrate în prima falsurilor de la o bancă britanică, în Tanger . Ei au fost înregistrate, la fel ca toate notele, în registre scrise de mână se află încă în arhiva băncii (în fiecare bancnotă emisă de Banca Angliei atât de târziu ca 1940 a fost înregistrată în mari piele legate registre, ca notele au fost o datorie a băncii), sa constatat că unul dintre note au fost deja înregistrate ca fiind a fost achitat. Echipa de contrafacere avansat, de asemenea, atenţia a monedei americane, de producere a mostrelor de o parte de $ 100 proiecte de lege pe 22 februarie, 1945 cu o producţie complet programate să înceapă în ziua următoare, dar Reich-ului principal de Oficiul de Securitate a ordonat de lucru oprit şi apăsaţi demontate.

După evacuarea din Sachsenhausen , echipa de contrafacere a fost transferat la Redl-Zipf, în Austria , o tabara de filială de la Mauthausen-Gusen lagăr de concentrare. La începutul lunii mai 1945 , echipa a fost ordonat de a transfera din nou, de data aceasta la Ebensee tabara filială în cazul în care acestea urmau să fie ucişi împreună. Lor de SS gardieni, însă, a avut doar un singur camion pentru deţinuţi lor, astfel de transfer necesare trei circuite. Camion rupt în jos în timpul călătoriei a treia, iar ultimul lot de prizonieri au trebuit să fie pornit la Ebensee unde au ajuns pe 4 mai. Gardienii din primele două loturi de deţinuţi au fugit atunci când deţinuţii de la Ebensee tabara revoltat şi a refuzat să fie mutate în tunelurile în cazul în care acestea ar fi, probabil, a fost aruncată în aer. Falsificatorii de bani, apoi dispersate printre deţinuţi de la Ebensee . Sosirea cu întârziere a treilea lot, prin urmare, salvat vieţile tuturor. Ca urmare a pentru ca toate să fie exterminaţi falsificatorilor împreună, niciunul nu a fost de fapt, ucis.

Ebensee tabără a fost eliberat de forţele SUA, pe 6 mai, 1945 . Unul dintre prizonieri, slovacă evreiască imprimanta-transformat-falsificator de Adolf Burger, mai târziu a contribuit la gradul de conştientizare a operaţiunii Bernhard, cu mai multe versiuni ale memoriile sale, publicate în limbile din Europa Centrală şi în persană.

După război, Krüger maiorul a fost reţinut de către britanic de doi ani, apoi se întoarse pe la franceză pentru un an. El a spus că l-au întrebat de a crea documente, dar că el a refuzat. El a fost eliberat în 1948, fără taxe a fi presate. În 1950, el a mers în faţa unei instanţe De-denazificare, în cazul în care declaraţiile au fost produse din falsificator de deţinuţi ale căror vieţi el a fost responsabil pentru economisire. El a mai târziu a lucrat pentru compania care a produs de hârtie specială pentru falsurile de operare Bernhard. El a murit în 1989.

Se crede că cele mai multe dintre notele produsă ajuns la partea de jos a lacului Toplitz lângă Ebensee , de unde au fost recuperate de scafandri în 1959, dar a continuat exemple de a transforma în circulaţie în Marea Britanie de mai mulţi ani, care a cauzat Banca Angliei a retrage toate notele mai mari de 5 lire sterline de la circulaţie, şi nu reintroduce denumirile până la începutul anilor 1960 (£ 10), 1970 (£ 20), şi 1980 (£ 50).