luni, 19 martie 2012

Operațiunea AUTONOMOUS

Operațiunea AUTONOMOUS a fost o operațiune din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, desfășurată de serviciile secrete aliate pe teritoriul României, în anul 1943.

Operațiunea a constat în parașutarea pe teritoriul României - în acel moment, aliată a Germaniei - a trei agenți:

    Alfred de Chastelain , ofițer cu experiență al SOE și comandantul operațiunii;
    Ivor Porter - devenit ulterior autor al unor memorii despre România și familia regală română;
    Cpt. Silviu Mețianu, român emigrat în Marea Britanie.

Scopul aparent al operațiunii era unul dublu:

    de a contacta partidele politice din România (în special pe Iuliu Maniu) și a căuta o cale pentru încheierea unui armistițiu și scurtarea războiului;
    în caz că sunt capturați de autoritățile loiale guvernului Antonescu, să convingă serviciile secrete că se pregătește o debarcare aliată în Balcani și să determine o mutare a trupelor germane către est - în pregătirea ofensivei aliate din Normandia.

Cei trei agenți parașutați au fost imediat arestați de către Jandarmeria Română în apropierea comunei Plosca, județul Teleorman, în perioada Crăciunului anului 1943. Fiind tratați ca prizonieri de război, ei au fost aduși în București și găzduiți într-un apartament din sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei (actualul Inspectorat General al Poliției din Șos. Ștefan cel Mare), în custodia directă a gen. Constantin Tobescu a mr. Constantin C. Roșescu si a mr. Eugen Dobrogeanu .

Cei trei ofițeri au locuit aici până imediat după evenimentele din august 1944, când au fost eliberați și au părăsit România cu destinația Ankara.

Fiind bine impresionați de tratamentul primit ca prizonieri, cel puțin unul dintre cei trei ofițeri - căpitanul Mețianu - a mai revenit în România după încheierea războiului.