luni, 12 martie 2012

Fost agent KGB: Cel mai de succes spion rus din ultimii 30 de ani este Katia Zatuliveter

osta amanta a unui parlamentar britanic este cel mai de succes spion rus din ultimii 30 de ani, potrivit fostului agent KGB, Oleg Gordievsky. Katia Zatuliveter, in varsta de 26 de ani, s-a  folosit de relatia de patru ani cu parlamentarul Mike Hancock pentru a transmite Kremlinului secrete militare britanice, sustine fostul agent KGB, citat de Daily Express.

Oleg Gordievsky, in varsta de 73 ani, care a fugit in Marea Britanie in 1985 cu ajutorul serviciilor britanice de informatii externe, a declarat ca Zatuliveter a provocat pagube enorme Marii Britanii si ar fi privita ca o eroina de Rusia.

"Timp de patru ani ea a copiat documente militare si le-a dus la ambasada. Practic, ea a dezarmat Marea Britanie in fata Rusiei", a declarat Gordievski.

"Este o infractiune mare, care este imposibil de dovedit legal. Cred ca va fi expulzata din Marea Britanie", a adaugat el.

Fostul agent KGB sustine ca aceasta a provocat mai multe prejudicii Marii Britaniii decat Anna Chapman Statelor Unite ale Americii.

"Katia Zatuliveter a lucrat din toate puterile si a avut rezultate. Ea este o eroina, spre deosebire de Chapman, care este doar o fata rasfatata. Zatuliveter este vinovata, nu exista nici o indoiala", a adaugat fostul agent KGB.

Pe langa relatia sa cu Hancock si un lider NATO,  Zatuliveter a avut o aventura cu un diplomat olandez in 2004 si cu un inalt oficial al ONU.

O ancheta a Telegraph, publicata in 2010, dezvaluie ca tanara in varsta de 25 de ani, care a primit un ordin de expulzare pe motive de securitate nationala, este unul dintre cei cel putin sase imigranti - dintre care o parte din foste tari comuniste - care au lucrat pentru Hancock de cand acesta a devenit parlamentar, in 1997.

In luna august 2010, Katia Zatuliveter a fost retinuta in momentul in care revenea in Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick, si a fost interogata despre activitatile pe care le efectueaza pentru Hancock.

Mike Hancock, membru al Parlamentului Britanic, a negat presupunerea potrivit careia asistenta sa rusa s-ar afla pe teritoriul Marii Britanii pentru spionaj.

"Nu este un spion rus. Nu stiu nimic despre vreo activitate de spionaj, dar ea face obiectul unui ordin de deportare. A facut apel pentru ca ea crede - indreptatit - ca nu a facut nimic gresit", a argumentat el.

Parlamentarul spune ca serviciile secrete nu au discutat niciodata cu el despre posibilitatea ca tanara rusoaica sa fi lucrat pentru Moscova.

Katia Zatuliveter a fost arestata la inceputul lunii decembrie pe motiv ca ar fi spion.

MI5 a declarat ca Zatuliveter a lucrat pentru serviciile secrete de la Moscova. Theresa May a aprobat deportarea acesteia dupa ce a fost instiintata cu privire la activitatile intreprinse de Katia Zatuliveter. Potrivit  Sunday Times, Zatuliveter a acceptat sa lucreze cu Hancock deoarece acesta are un interes puternic pentru Rusia.

O sursa a declarat pentru The Sun: "Prezenta ei aici nu este considerata benefica pentru securitatea nationala. Exista nemultumiri legate de documentele la care ar putea avea acces. Intentia este sa i se arate usa".