luni, 12 martie 2012

Facebook o conspiratie

Pe internet au început să circule o mulţime de teorii ale conspiraţiei în jurul reţelelor de socializare. În centrul atenţiei se află Facebook, despre care internauţii susţin că generează date confidenţiale pentru serviciile de informaţii. Teoria este alimentată şi de un scandal recent petrecut, în SUA în care s-au descoperit cazuri de conturi false de Facebook prin care se dirijau studii sociologice.

facebook-siteMetoda prin care Facebook furnizează date este fix baza acestei reţele de socializare. Conturile false se infiltrează prin de sugestiile de prieteni comuni comuni cu cei pe care îi ai deja în lista de prieteni. La nivel practic, se creează un nou cont de persoană cu un trecut verificabil pe internet. Acesta trimite cereri de prietenie şi apoi are acces la datele prietenilor şi la actualizările acestora.

Serviciile de informaţii îşi pot creea astfel de conturi fictive, manageriate de un "păpuşar". Prin metoda utilizată de Faceook de acualizare a statusului, un astfel de om poate managaria zeci de conturi fictive şi pot reţine infomaţii despre mii de persoane în acelaşi timp.

Facebook în cârdăşie cu Yahoo

Un alt aspect bizar remarcat de internauţi este faptul că imediat după creearea unui cont de Facebook, practic te alegi cu aceeaşi prieteni de pe Yahoo. Operaţiunea ar fi foarte simplă. Cei doi giganţi au o înţelegere secretă prin care îşi transmit datele unul altuia în momentul în care este creat un nou cont.

Cazul din SUA, în care Facebook era utilizat pentru studii sociologice, este elocvent în acest caz. Aici era voba de compani care folosea "păpuşari2 care deveneau moderatori pe anumite siteuri şi apoi lansau teme de discuţie. Astfel se putea aduna date despre modul în care ar acţiona opinia publică în anumite situaţii.