duminică, 18 martie 2012

Drapelul national al României

Drapelul national al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben si rosu. Are o proportie de 2:3 între lătime si lungime.

Constitutia României  prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt asezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, rosu”. Proportiile, nuantele culorilor precum si protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Drapelul este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei si cel de stat al Ciadului, neavând însă nici o legătură cu acestea. Asemănarea cu drapelul Ciadului, care diferă de drapelul românesc doar prin nuanta usor mai închisă a fâsiei albastre (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc), a stârnit discutii la nivel international: ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizatiei Natiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existenta tricolorului vertical albastru-galben-rosu ca drapel al României este anterioară existenței statului Ciad. Tricolorul românesc este, de asemenea, înrudit cu cel al Republicii Moldova, acesta din urmă având însă o proporție diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis si stema tării în centru.