marți, 20 martie 2012

Dezvoltarea fizica si personalitatea copilului de 5 ani

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste.
Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, udele, animalele. Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila.
Dezvoltarea fizica
Un copilas de 5 ani, masoara in medie intre 105 si 111 centimetri si cantareste intre 16 si 20,5 kg. Fetele se situeaza putin sub aceaste estimari, iar baietii putin deasupra.
Ce poate face la 5 ani?'


La 5 ani, copilul sare cu usurinta intr-un picior sau pe ambele picioare si are un echilibru mai stabil.
Este maestru in ceea ce priveste bicicleta si se antreneaza mereu in noi exploari pentru care trebuie sa escaladeze, sa alunece, sa sara, sa se strecoare, sa se catere, etc.
Coordonarea manuala este mai precisa si rezultatul este vizibil in muncile manuale ale copilului. Are deja o preferinta pentru o mana in raport cu cealalta si are o mai mare usuritna in miscarea cu aceasta.
Desenele pe care le face sunt din ce in ce mai detailate.
Caracterul si personalitatea la 5 ani
Copilul de 5 ani devine din ce in ce mai capabil sa isi apare punctul de vedere intr-o conversatie. Desi este tot mai autonom in ceea ce priveste corpul sau si este dornic sa fie tratat ca un adult, el nu vrea insa sa se indeparteze pre mult de adulti si le solicita in orice moment aprobarea si avizul.
A devenit o companie cel mai adesea placuta si serviabila, si se plange si sau se smiorcaie tot mai putin.  Accesele sale de furie sunt mai putin frecvente si se leaga mai ales de obiecte si mai putin de oameni.
Fricile la 5 ani
Temerile si fricile copilului de 5 ani incep sa se atenueze de la zi la zi si devin tot mai concrete. Ii e frica de un caine care isi arata dintii, de fulgerele din noapte, de o vrajitoare care ii poate lua papusa sau de cazaturi. Deja nu mai face atit de multe trasnai sau poznioare si prins/a aspura faptului poate sa nege si sa dea vina pe altcineva.
Desi ii place sa faca lucrurile in stil si ritm propriu,este din ce  in ce mai sensibi/a la rationamentul adultului si este dornic/a sa ii faca placere: respecta regulile, cere voie de a face ceva si ar vrea sa fie considerat/a 'cuminte'.
Povestile fantastice si laudaroseniile sunt din ce in ce mai rare pentru ca acum, copilul incepe sa faca mai bine deosebirea dintre real si imaginar.