miercuri, 21 martie 2012

De ce ne inselam barbatii?

Mult timp s-a crezut ca doar barbatii insala. Aceasta opinie, desi bizara, o putem pune pe sema faptului ca femeia era in trecut dedicata caminului si, realist vorbind, nu prea avea cum sa cunoasca un potential amant. Astazi, infidelitatea este una dintre cele mai frecvente cauze care provoaca destramarea unui cuplu. Si nu doar barbatii calca stramb…

Daca la EI infidelitatea survine in urma unei puternice atractii fizice, se pare ca ELE insala  nu pentru ca celalat barbat arata mai bine decat cel de acasa, ci pentru ca nu sunt fericite cu partenerul de viata. Fie nu au o viata sexuala multumitoare, fie intervine nepotrivirea de caracter, sursa multor certuri. Interesant este si faptul ca sunt foarte putine femeile care au o aventura de o noapte, in comparatie cu cele care au un amant, dezvoltand simultan doua relatii de lunga durata.

Acest aspect s-ar putea explica prin faptul ca ele nu au puterea sa se desprinda de trecut, adica sa divorteze, dar au nevoie sa isi schimbe viata, sa ii dea o noua directie. Intr-un cuplu tanar ambii parteneri au aceleasi idei si aproape aceleasi principii de viata care in timp se pot schimba. Specialistii spun ca partenerii evolueaza impreuna, dar si ca entitati individuale.

Asa se face ca acel barbat pe care l-am considerat in trecut potrivit pentru noi, ne poate parea, cu trecerea anilor, un partener cu care nu avem prea multe in comun. In acest context, apare dorinta de a cunoaste pe cineva diferit.

Claudiu Ganicu, psiholog si psihoterapeut, este de parere ca atunci cand intervine infidelitatea sunt doua feluri de motive: “Personale (pentru ca asa simti) si de cuplu (actul marcheaza un moment de impas, de criza al cuplului). Ideea de inselat presupune ca o femeie este in relatie cu un barbat si, in paralel, fara a anunta partenerul, are o relatie sexuala cu alt barbat".

In ceea ce priveste motivele diferite pe care le au femeile care isi insala partenerii, Claudiu Ganciu afirma: “O diferenta este data de specificul feminin sau masculin: daca unii barbati insala pentru a-si dovedi puterea, unele femei insala pentru a-si dovedi ca sunt frumoase, etc. As spune ca in cazurile care pleaca de la ipoteza confirmarii masculinitatii si feminitatii exista diferente. Daca motivele sunt mai mult generate de lipsa de satisfactie in relatia in curs, atunci vorbim despre o identitate a motivelor. Depinde de cazul concret.”

Motivele pentru care o femeie decide sa insele


1. Nevoile sale emotionale nu mai sunt satisfacute.

Unul dintre motivele care determina o femeie sa se arunce in bratele altui barbat este acela ca nevoile sale emotionale nu sunt satisfacute. Femeile sunt adesea mult mai sensibile si inclinate spre aspectul afectiv al relatiei decat barbatii, sustin expertii divine.ca. Asa se face ca, atunci cand partenerul lor nu le multumeste din punct de vedere mental si emotiv, neimpartasindu-le emotiile, femeile incearca sa umple acest gol cu resurse descoperite in alta parte. Adica in bratele amantului.
2. S- a instalat rutina.

Rutina este si ea un alt mare dusman al cuplurilor si unul dintre cele mai frecvente motive de infidelitate. Nu e vorba doar de rutina zilnica: serviciu, casa, menaj, ci si de cea din dormitor. Acelasi pat, acelasi decor, aceleasi miscari, aceleasi poziti si… acelasi partener. Totul se repeta. Asa se face ca femeia incearca sa se razbune pe monotonie, desi este si ea vinovata de aceasta rutina.

3. Nu se simte apreciata.

Orice om are nevoia sa fie apreciat. Cand o femeie simte sau crede ca partenerul ei nu ii acorda atentia pe care o merita, incearca sa isi gasesca pe cineva in anturaj care o apreciaza. Cum cei mai apropiati sunt colegii de serviciu, este posibil ca o femeie, aflata in aceasta situatie, sa fie predispusa la o aventura cu un coleg simpatic si care nu scapa nicio ocazie sa o complimenteze. Fie ca aprecierile se refera la calitatile ei fizice sau aptitudinile profesionale.

Cum sa eviti “tradarea”?


Toate motivele de mai sus au o singura solutie: comunicarea. Orice problema in cuplu poate fi rezolvata cu ajutorul dialogului sau macar poate fi identificata, daca nu si solutionata, prin cuvinte. Nu degeaba se spune ca buna comunicare este cheia relatiilor fericite.

Iata ce ar putea face orice femeie pentru a nu ajunge sa-si insele partenerul, dupa parerea psihologului Claudiu Ganciu: "Eu cred ca secretul sta in alegerea partenerului. Alegi un partener despre care stii ca te poate face sa simti dincolo de toate ca 'el este' sau alegi un partener, chiar daca nu esti prea convinsa. O alta varianta, mai directa, dar si care necesita mai mult timp, este de a cunoaste ceea ce esti tu, de a-ti cunoaste atat dorintele, dar si temerile, anxietatile proprii etc.”

Daca relatia a devenit monotona sau chiar plictisitoare, ambii parteneri sunt vinovati si nu este suficient ca doar unul dintre ei sa isi schimbe atitudinea. Nu crezi ca lucrurile ar sta un pic altfel daca ti-ai surprinde iubitul cu un nou parfum, o lenjere provocatoare sau punand in practica sfaturile prietenelor tale mai experiementate in amor?

In cazul in care nici comunicarea si nici stradaniile tale nu dau roade, cauta ajutorul in exterior: convinge-ti partenerul sa apelati la un specialist. Asta pentru ca un cuplu care nu reuseste sa comunice eficient intre patru ochi este mult mai expus pericolului infidelitatii.

Orice cuplu poate fi salvat pentru ca, daca iubim pe cineva, este imposibil sa nu gasim solutii pentru a depasi un moment critic sau modalitati de a-l convinge ce inseamna pentru noi. Practic, situatiile intre care trebuie sa alegi nu sunt decat patru.

"Se pune problema alegerii. Matematic, sunt patru variante: cu unul, cu celalalt, cu amandoi sau cu niciunul. Din aceste patru variante nu ai cum sa iesi”, sustine Ganciu.
“Pe de alta parte, solutia este aceea ce corespunde fiecarei persoane. Daca stii cine esti, atunci stii si ce ti se potriveste. Ideea absentei solutiei vine din dificultatea alegerii unei dorinte din mai multe”