miercuri, 14 martie 2012

Cum sa iti educi copilul prin joc

Studiile au dovedit ca cei mici invata mai usor daca informatiile le sunt prezentate intr-o forma amuzanta, adica invata mai usor jucandu-se. Exista o varietate de jocuri pe care le poti folosi in procesul de educare a copilului tau, tinand cont de varsta pe care o are.

0-1 ani

Pentru a stimula creativitatea bebelusului poti incerca jocuri bazate pe dexteritate. Intinde pe jos o foaie de hartie de dimensiuni mari (A3) si pune la dispozitia bebelusului creioane sau acuarela si lasa-l sa deseneze sau desenati impreuna.

Un alt joc recomandat este cel in care se utilizeaza hartia pentru a construi, impreuna cu bebelusul tau, diverse forme. Este o modalitate prin care el invata ca obiectele au aspect variat.

Pentru a-i starni curiozitatea, dar si pentru a stimula conversatia, incearca sa-l inveti pe bebelus sa iti arate cu degetul diverse obiecte pe care tu sa i le numesti. Inverseaza, dupa un timp, rolurile si intreab-l tu pe copil numele diverselor obiecte. Poti juca un astfel de joc in masina, cat copilul se uita pe geam.

Schimbarea culorilor si denumirile lor pot fi invatate simplu. Atunci cand iesi la plimbare cu micutul/a tau/ta da-i o bucata de celofan colorat si pune-l sa observe cum lucrurile capata culori diferite, uitandu-se prin celofan.

Poti sa ii dezvolti copilului ritmul si talentul muzical printr-un joc care presupune cateva vase de bucatarie, cutii, linguri sau alte obiecte care scot diverse sunete. Bate ritmul impreuna cu bebelusul tau si arata-i ca sunetele sunt diferite.

Pentru a dezvolta copilului simtul orientarii si a miscarii in diverse spatii inchise, improvizeaza un tunel utilizand scaune si cateva cearsafuri. Creeaza un labirint prin care micutul/a sa treaca si incearca sa-i motivezi activitatea folosindu-te de diverse ,,momeli", cum ar fi o jucarie care sa astepte copilul la capatul drumului.