miercuri, 14 martie 2012

Cum ingrijim un nou nascut?

Cum ingrijim un nou nascut ?

      A avea grija de un nou nascut, in special pentru mamele care incearca acest lucru pentru prima oara, este o experienta dificila. Dar, ingrijirea unui bebelus nu trebuie sa va sperie. Ingrijirea unui nou nascut implica intelegerea corecta a indatoririlor mamei si realizarea unei educatii adecvate pe timpul sarcinii.
      Printre lucrurile care trebuie luate in considerare in ceea ce priveste ingrijirea corecta a unui nou nascut amintim urmatoarele:



Reactia la plansul copilului

      Ingrijirea bebelusului necesita indeplinirea nevoilor acestuia de a fi hranit, schimbat de scutece si imbracat corespunzator. Este foarte important, ca in primele zile, mama sa fie atenta la nevoile copilului.
      Alaptatul imediat, schimbatul si odihna copilului cere mai mult decat simpla prezenta fizica. In aceste indatoriri puteti sa luati in considerare si utilizarea unor produse care fac mult mai usoare aceste sarcini, cum ar fi produsele de ingrijire special create pentru bebelusi.
 
Tehnica alaptarii la san

      Acesta este un aspect foarte important in ceea ce priveste hranirea copilului. O mama novice ar trebui sa fie educata privind modul in care sa tina bebelusul si sa-si dezvolte tehnica potrivita de alaptare. Da, alaptatul este o tehnica!
      Tineti bebelusul aproape de san si introduceti usor sfarcul in gura copilului. Instinctiv, acesta va deschide gura si va apuca sanul. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in alaptare, intreg sfarcul trebuie sa fie potrivit in gura bebelusului.
      Hranitul la san se va face pana cand bebelusul este satul si nu pana cand acesta adoarme. Bebelusilor le este destul de greu sa traga din san si se obosesc repede. De aceea, ei adorm la san in cateva minute, insa aceasta nu inseamna ca s-au saturat. Pentru a va asigura ca bebelusul este satul, treziti-l de cateva ori cand acesta adoarme ca sa mai manance. Pentru aceasta, masati usor ceafa bebelusului cu degetele pana cand se trezeste. Cand copilul este satul, acesta nu va mai reactiona la incercarea dumneavoastra de a-l trezi si va dormi adanc.
 
Schimbarea pozitiei de alaptare

      Este normal sa simtiti o scadere a cantitatii laptelui din san pe masura ce bebelusul suge. Fiti atente la momentul cand un san s-a golit si shimbati pozitia bebelusului pentru ca acesta sa suga si la celalalt san. Alaptarea corecta se face de la ambii sani, pentru ca altfel riscati infundarea canalelor de lapte ale sanului.
Planificarea ingrijirii bebelusului

      Ingrijirea unui nou nascut trebuie sa fie planificata. Veti fi surprinsa decat de repede se va obisnui copilul cu un program organizat. Este un fapt uimitor ca bebelusii invata cel mai mult in primele zile, dupa nastere. Hranitul bebelusului ar trebui intotdeauna planificat pe parcursul orelor meselor mamei, putin inainte sau dupa. Este important sa fiti atenta la propriile cerinte nutritionale in timp ce ingrijiti un copil.
Consumati multe lichide

      Un alt lucru important in timpul alaptatului bebelusului este acela de a bea multe lichide. Acest lucru ajuta foarte mult. Cercetarile arata ca laptele este secretat mai usor si in cantitati mai mari daca beti un pahar sau doua de apa inainte de alaptare. Se observa de asemenea ca mama transpira foarte mult in timp ce alapteaza. Band apa, corpul acesteia se reumple cu lichide si face alaptatul mai usor pentru copil.
 
Asigurati-va ca bebelusul ragaie periodic

      Este important sa va asigurati ca bebelusul este tinut in sus si batut usor pe spate dupa ce este hranit. Acest lucru ajuta ca aerul sa fie eliberat si asigura o mai buna hranire a copilului. Daca bebelusul nu este ajutat sa ragaie regulat, colicii fac bebelusul sa se simta inconfortabil si foarte iritat.
 
Verificati alte motive care ar face bebelusul sa planga

      Verificati bebelusul de fiecare data cand plange. Hainele bebelusului umede sunt un factor deranjant pentru acesta. Este important sa eliminati total jucariile cu margini ascutite care ar putea exista in patut. Daca bebelusului ii este foame, atunci el va sti si cum sa ceara laptele. Copiii indica foamea prin miscari de sugere a gurii si o intoarcere rapida catre san.
      Este important sa observati ca disconfortul bebelusului nu survine intotdeauna de la alaptat. Bebelusii raspund la orice cerinta a corpului si au nevoie doar de putin ajutor initial. Sunt multe cai in a afla daca ingrijirea noului nascut este sau nu corecta. Ingrijirea bebelusului este corecta atunci cand aceasta este confortabila atat pentru mama cat si pentru copil.