joi, 15 martie 2012

Albert Wass criminal de razboi are statuie in Romania

S-a născut la Răscruci, Judetul Cluj si a decedat în urma sinuciderii, la 17 februarie, 1998 în Astor, Florida. A fost fiul lui Endre Wass (1886–1975) si al baronesei Ilona Bánffy de Losonc (1883–1960). A fost un nobil maghiar, detinând titlul de Conte de Czege si Szentegyed, fiind totodată inginer forestier, scriitor si poet.

În perioada ocupării Transilvaniei de Nord din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca urmare a dictatului de la Viena, prin scrierile sale a fost premiat de înalte instituții academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, pentru cunostintele sale forestiere.

În mai 1946, atât Albert Wass cât si tatăl său Endre Wass, au fost condamnati la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate,fiind găsiti responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat sase locuitori din Sucutard si a executat patru dintre ei (doi români si două evreice) în localitatea Taga. Albert Wass a fost găsit responsabil și pentru instigarea și provocarea măcelului de la Muresenii de Câmpie, când soldati unguri, condusi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile.

Wass este în continuare considerat criminal de război. La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass, împotriva sentintei nr. 1 din 13 martie 1946 a Tribunalului Poporului, prin care acuzatii Andrei Wass, Albert Wass si altii au fost condamnati la moarte în contumacie. Albert Wass rămâne condamnat la moarte si prin decizia Înaltei Curti.

Desi este considerat criminal de război, spre deosebire de Ioan Antonescu, căruia i-a fost dărâmată statuia din incinta bisericii ctitorite de el, în Transilvania, în localităti locuite predominant de maghiari, dar si în mai multe localităti din Ungaria, Albert Wass este omagiat în continuare prin statui comemorative. Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea antisemitismului din România (MCA), afiliat la Anti Defamation League, una din cele mai puternice organizatii evreiesti din lume, a protestat fafă de existenta mai multor statui ale acestui criminal de război, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie în termenii „Cu deosebită îngrijorare am luat la cunostintă de faptul că statui ale lui Wass Albert, criminal de război condamnat în contumacie în 1946, sunt amplasate în institutii publice sau pe spații cu acces public”.

Fiul său a fost unul dintre coordonatorii din Războiul din Golf, moment după care a fost propus ca Reprezentat al Forțelor Armate Nord Americane pentru Europa de Est (post care i-ar fi conferit multe avantaje aici), dar decizia a fost anulată, până să fie pus în functie. În Ungaria si în comunitatea maghiară, Wass este considerat un erou, un mare poet si o victimă a regimului de atunci.